توالت یک کلمه فرانسوی است که به آن دستشویی یا سرویس بهداشتی نیز گفته می شود، که سازهای ساختمانی می باشد، که در درون اماکن مسکونی، اداری و غیره ساخته شده است هدف اصلی از ساخت دستشویی به وسیله انسان حفظ بهداشت برای سلامتی می باشد.
در هر ساختمان اغلب یک دستشویی نزدیک ورودی و در قسمت عمومی خانه و برعکس یک حمام در قسمت خصوصی و نزدیک اتاق خواب ها قرار می گیرد، و این دو مکان حداقل امکاناتی می باشد که میتوان برای سرویس بهداشتی یک خانه تعبیه گردد، اما در خانه های بزرگتر با امکانات بیشتر میتوان حمام اتاق خواب والدین را جدا از حمام خانه قرار داده شود، حتی نیز می توان برای اتاق خواب مهمان و تک تک اتاق خواب ها نیز بهداشتی مستقل بنا نهاد، برای صرفه جویی در هزینه و به دلایل فنی، حمام، دستشویی و آشپزخانه بهتر می باشد، طوری قرار گیرد که بتوانند از یک لولهکشی و تاسیسات استفاده شود.
بر اساس استانداردهای بینالمللی فاصله سرویس بهداشتی از محل کار بایستی بیشتر از ۱۰۰ سانتیمتر باشد.
اگر تهویه از طریق پنجره و فقط از یک طرف انجام می شود، و ابعادی حدود ۱۷۰۰ سانتیمتر مربع لازم است. ولی اگر محدودیت فضا، باشد این مساحت تقریبا ۱۰۰ سانتیمتر مربع گردد.
کف نبایستی لغزنده باشد و بایستی در مقابل آب مقاوم گردد و بهراحتی نیز تمیز شود. و نیز کف بایستی بدون درز و شکاف و قابل شستشو گردد.
دیوارها کم کم بایستی تا ارتفاع ۲متری کاشی شود و همچنین قابل شستشو گردد.
دمای مناسب برای سرویس های بهداشتی حدودا 21 درجه سانتی گراد باشد.
برای هر دو دستشویی، حداقل یک آینه وجود داشته باشد.
ارتفاع سرویس ها نبایستی کمتر از ۲۰/۲ متر باشد.
عرض اتاقک هر توالت بایستی حداقل ۸۵ سانتیمتر باشد.
طول اتاقک دستشویی حداقل بایستی ۱۵۰ سانتیمتر باشد.
فاصله بین مرکز دو دستشویی بایستی ۶۰ سانتیمتر باشد.
فاصله دستشویی از کنار دیوار بایستی حداقل 45 سانتی متر باشد.
حمام محیطی مرطوب می باشد، به همین علت، درصورتیکه تاریک باشد، محیط مناسبی برای رشد و نمو قارچها می گردد بنابراین، بسیار لازم می باشد که به صورتی طراحی شود که حتماً نور طبیعی به داخل آن وارد شود.
انواع توالت که عبارتند از ایرانی و فرنگی که در زیر به توضیحاتی در مورد هر دو اشاره می کنیم:
توالت های زمینی ریم باز: در این مدل از توالت ها، آب از طریق کانال دور ریم که در حالتی باز قرار دارد از دو طرف وارد کاسه می گردد و شستشو صورت می گیرد.
توالت های زمینی ریم بسته: این نوع از سنگ توالت موقع مصرف از فلاش تانک کانال دور ریم بسته بوده و آب از طریق سوراخ هایی که در دو طرف هستند وارد کاسه شده و شستشو با شدت بیشتری انجام می شود.
توالت ایرانی طبی: در این میان نوع دیگری از سنگ توالت ایرانی موجود است که به آن توالت ایرانی طبی می گویند، و در حال حاضر از این نوع سنگ توالت طرفداران زیادی استفاده می کنند.
یکی از انواع توالت هاست که مانند صندلی کاربرد دارد، و بر اساس این نکته که فشار زانوها به روی ناحیه تحتانی شکم نخواهد بود، این نوع توالت به نسبت توالت ایرانی دارای استاندارد های بهداشتی بالایی می باشد. و دارای انواع مختلفی است.